Brutális drágulás a boltokban: több zöldségféle is luxustermék lett

40 eves vasarosnameny logo fejlesztesek Vasarosnameny

zöldség

Lassan a megfizethetetlen kategóriába kerül több, dél-európai importból származó zöldség. Az elképesztő drágulásért a szokatlanul hideg idő a felelős –írja a Magyar Idők.

Az utóbbi hetekben alaposan megdrágultak az importból származó zöldségek. Az Agrárgazdasági Kutatóintézet (AKI) pia­ci árinformációs statisztikája szerint az Olaszországból és Spanyolországból származó paradicsom ára csaknem a kétszeresére emelkedett az elmúlt évhez viszonyítva.

Egy kiló fürtös paradicsom február elején 770 forintba került a budapesti nagybani piacon, míg egy évvel korábban csupán 374 forint volt. Sokat drágult a koktélparadicsom is: a tavalyi 775 forint után idén 1600 forint körül alakulnak az árak. A kaliforniai paprikáért is többet kell fizetni, a nagybani árak 600 forintról 1000 forint közelébe emelkedtek egy év alatt.

A legnagyobb mértékű áremelkedést a cukkini esetében mutatott a statisztika: az elmúlt évhez képest több mint a háromszorosára drágult a termék, 515 forintról 1600 forint fölé emelkedtek az árak.

A padlizsán esetében is hasonló a helyzet, míg egy éve 535 forintot kértek a zöldségféléért, ma nem kevesebb, mint 1545 forintért kínálják a nagybanin. A jégsaláta darabja 200-ról 580 forintra nőtt, ahogy a kelkáposzta, a karfiol és a brokkoli is sokkolóan drágább lett.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a BeregiHirek.hu nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák. Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Minden vélemény számít!