sarkanyhajo roadshow gergelyiugornya

azt-is-tovabborokitik-amit-a-szuleiktol-1-1

Vásárosnamény –  Nagyanyáink elmaradhatatlan lakásdíszei közé tartoztak a keresztszemes öltésekkel szépen hímzett kendők, asztalterítők, díszpárnahuzatok. Aztán jött a modern ipar, és a hímzések jobb esetben a szekrények mélyére kerültek, rosszabb esetben kidobták őket. Aki eltette a régi kincseket jobb időkre, a jövőbe látott, ugyanis ezek a kézimunkák manapság újra reneszánszukat élik.

 Az idősebbek a szaktudást, a fiatalok az ötletet adták.

Ezt ismerte fel Herczegné Andrássy Éva, a vásárosnaményi II. Rákóczi Ferenc Gimnázium rajztanára, a sikeres Beregszem Hagyományápoló Művészeti és Kulturális Egyesület elnöke, aki a fejébe vette, hogy a hímzést visszaemeli a köztudatba, és elindít egy „beregszemes” mozgalmat.

A történet egy helyi alapítványi iskola gépi- és népi hímző tanfolyamával kezdődött, ahová oktatónak hívták a művészettörténetben járatos, ügyesen rajzoló tanárnőt. Mire a tanfolyamnak vége lett, létrejött egy remek közösség, kár lett volna őket szélnek ereszteni. Herczegné Andrássy Éva helyet kért nekik az iskolájában, s egyszer csak kezdtek szállingózni a diákok. Volt, aki horgolni tanult az idősebbektől, mások varrtak, majd a hímzőcérna is előkerült. Mi mást is hímeztek volna, mint beregi keresztszemest, s időnként egy-egy saját tervezésű darabba is belefogtak. Mígnem Baracsi Endre, a megyei közgyűlés alelnöke felterjesztette a mintakendőket a megyei értéktárba, ahol „beregi, felső-tisza-vidéki keresztszemes” néven be is fogadták azokat.

Egyedi tervek készülnek

– Úgy láttam, megérett arra az idő, hogy alakítsunk egy egyesületet. Túllépve az autentikusnak tekintett beregi formákon, tervezni kezdtem, az idősek hozzáadták a szakmai tapasztalataikat, a fiatalok pedig az ötleteiket. Az elkészült darabokat zsűriztetni vittük, s azóta született olyan A-kategóriás darabom is, ami bekerült a debreceni Élő Népművészet elnevezésű kiállítás anyagába, s egy évig látható volt a Néprajzi Múzeumban – mondta el az egyesületvezető.

Aztán jöttek az újabb sikerek: megkapták a „Vásárosnaményért” éremplakettet és a megyei közgyűlés emlékérmét, állandó vendégei városuk legnagyobb rendezvényeinek, megyei és országos kiállításoknak. S bár csak 2004-ben váltak civil szervezetté, már mindegyik munkájuk zsűriszámot kapott.

A franciák is érdeklődnek

Férjével, Herczeg Péterrel megalapították a Panoráma Világklub vásárosnaményi társ­­­klubját, s legutóbb a VI. Magyar Világtalálkozón is jelen voltak. Egy egyedi cipőtervezőn kívül a francia nagykövet is kinézte őket magának, s nem csak kiállítást szervez nekik, de megígérte: bemutatja őket egy divattervezőnek. S van még egy nagy álmuk. Remélik, hogy hamarosan bekerülhetnek az országos értéktárba, s talán majd az is megadatik, hogy hungarikummá nyilvánítják a munkáikat.

KM-MJ

Keresztszemes hétköznapi tárgyakon

– Újabban textiles konferenciákon próbálom ellesni, mi az, amit a mai közönség igényel, s mi építhető be a modern lakáskultúrába – árulta el Herczegné Andrássy Éva. – Egyre gyakrabban jelenik meg a keresztszemes hétköznapi öltözéken, vagy használati tárgyakon, mobiltokon, táskán, könyvjelzőn, kenyérkosáron, nyújtófatartón. De kérnek tőlünk násznagykendőt, vőfélyszalagot, gyűrűpárnát vagy asztali terítékkiegészítőket. A motívumkincsünk többségében geometrikus formákból áll, s nagyon kedvelik mostanság a csipkézett, szálkihúzott díszítéseket, az azsúros mintákat is – sorolta.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a BeregiHirek.hu nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák. Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Minden vélemény számít!