Advent Vásárosnaményban AdventiProgramok_Vasarosnameny2018kicsi Advent Vásárosnaményban 2018 (2)

Havazás 2013 március 15 (7)

Vásárosnamény – Három évvel ezelőtt soha nem látott március 15-ét élt át a Bereg és az ország, amikor mindenkit meglepett egy váratlanul érkező, erős széllel kísért havazás. Több mint tízezer ember rekedt az utakon, sok településen akadozott az áramellátás, a katasztrófavédelem lassan kapcsolt. Az előző nap este megindult csapadék, amely a Dunántúlon hamarosan intenzív havazásba váltott erősödő északi majd északnyugati széllel társult, amely a délutáni órákra már viharossá fokozódott. Az egyre többfelé kialakult hóvihar kritikus helyzetet teremtett elsősorban az utakon, széles hóátfúvásokat és alig néhány méteres látástávolságot okozva. Az északkeleti országrészben az intenzív vizes hó megtapadva a vezetékeken sokfelé váltott ki vezetékszakadást, amely hosszan tartó áramkimaradásokkal járt. Az alábbiakban a márciusi tél meteorológiai hátterét mutatjuk be, kitérve azokra az időjárási jelenségekre, amelyek két napon keresztül okoztak katasztrófahelyzetet hazánkban. A rendkívüli időjárási helyzetet egy, a mediterrán térségből fölénk sodródó, és itt gyorsan kimélyülő ciklon hozta létre.Havazás 2013 március 15 (18)

Másfél nap alatt nem sikerült úrrá lenni a március közepén szokatlan hófúváson, ami azonban nem volt váratlan. Péntek éjszaka még 42 ember és 42 jármű vesztegelt a hó fogságában az utakon. Estig 13035 embert és 3490 elakadt járművet szabadítottak ki és még 114 elzárt út volt. Az úton rekedtek ideiglenes elhelyezésére 495 melegedőt működtetnek, ahol 8 ezer embert látnak el. 1848-an továbbra is a bajba jutottak mentésén dolgoznak. Észak-Magyarországon több tízezer háztartásban nincs áram, a szolgáltatást várhatóan csak szombat reggel tudják helyreállítani.

A hóátfúvások miatt sok út járhatatlanná vált. Az autópályákat a torlódások és elakadások ellenére nem zárták le időben és a Katasztrófavédelem tájékoztatása nem jutott el az érintettekhez. Ezért sokan indultak el a hosszú hétvége miatt rokonlátogatásra, valamint síelni még március 14-én (csütörtök) délután, este is. A kialakult helyzetről március 15-én, pénteken kezdődött meg az országos szintű tájékoztatás, valamint Pintér Sándor belügyminiszter délelőtt tartotta meg első sajtótájékoztatóját. Nem lehetett ekkor az M1-es és M7-es autópályákon közlekedni, a szalagkorlátot több helyen átvágták, hogy az autók vissza tudjanak fordulni és a beavatkozások eredményeként délutánra az autópályák néhány szakasza járhatóvá vált. De a segítségnyújtás mellett is ötezernél több autó rekedt a hó fogságában.Havazás 2013 március 15 (16)

Március 15-ére hetvennél is több települést zárt el teljesen a havazás. Ennél is több település maradt áram nélkül. Néhány szabolcsi településen az áramkimaradás miatt péntek délután már folyóvíz sem volt. Szombat délutánra 19 település maradt közúton megközelíthetetlen, és körülbelül száz településen nincs áram.Szabolcs megyében vasárnap este még 50 települést érintett az áramkimaradás, melyek közül Gávavencsellőn volt egyedül több, mint 2000 fogyasztó áramszolgáltatás nélkül. A megyében hat településen településenként több, mint 1000 fogyasztói helyen nem tudták még helyreállítani a szolgáltatást: Ajakon,Balkányban, Bökönyben, Demecserben, Nyíregyházán és Újfehértón. Vasárnap este a megyében még 35 olyan település volt, ahol 100 és 1000 közti fogyasztónál nem tudták visszakapcsolni az áramszolgáltatást és 19 településen már 100 alatti volt azoknak a fogyasztóknak a száma, akiknél még tartott az áramkimaradás. Szabolcs megyében a leszakadt vezetékeket színesfémtolvajok próbálták meg eltulajdonítani, ám a tetteseket a rendőrség kézre kerítette a hétvége során.Vasárnap reggel, azaz 2013. március 17-én még mindig 66 településen, 35 000 fogyasztói helyen nem volt áramszolgáltatás Szabolcsban. A megye 83 melegedőhelyét 765-en keresték fel az ítéletidő kezdete óta. A MÁV Zrt. tájékoztatása alapján a Nyíregyháza-Szerencs, illetve a Nyíregyháza-Szerencs vasútvonalakon dízelmozdonyokkal oldják meg a szerelvények közlekedését.Havazás 2013 március 15 (15)

Nyolc közlekedési baleset járt súlyos sérüléssel. Az eseményeknek hat ismert halálos áldozata van, ők kihűlésben veszítették el életüket.

Az áramellátás gerinchálózatának különböző pontjain 240 oszlopot tört ketté a viharos szél és a jég súlya. Az országban összesen, mintegy 270 000 ember került veszélybe az ítéletidő miatt.

Március 15-én éjjel 25 fő vette igénybe a melegedők által nyújtott védelmet. 2013. március 16-án délután 16:00-ig az E.ON Zrt. szakembereinek újabb 4000 fogyasztói helyre sikerült visszakapcsolniuk az áramszolgáltatást. Ekkor még erőfeszítéseik ellenére mintegy 46 000 fogyasztói helyen továbbra sem volt áram a megyében. ADunántúlról 70 szakembert irányítottak át Szabolcsba. A helyreállítási munkálatokat napközben helikopter, honvédségi lánctalpas járművek és a Katasztrófavédelem terepjárói is segítették. A megyében mintegy 5000 km hosszú hálózaton okozott gondokat a lerakódott hó és jégtakaró a vezetékeken, illetve a kidőlt fák. Mintegy 30 km hosszan a vezetékszakasz teljes átépítésére van szükség.Havazás 2013 március 15 (5)

Szombat délután két utat lezártak a megyében, ezek a Vasmegyer és Kemecse közti 3824-es, illetve a 38 031-es (Ibrány-Nagyerdő) és a 38 137-es (Dombrád-Kistiszahát) közötti útszakaszokat jelentették. A nyíregyházi Ózon panzióban 25-en kaptak lehetőséget a kijelölt melegedő igénybevételére, Bujon 4-en, illetve Nagyhalászon egyetlen embert kellett elhelyezni. Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében szombat délelőtt még 50 000 fogyasztói helyen nem volt áramszolgáltatás. Az M3-as autópályát egy elakadt kamion mentési munkálatai miatt lezárta a rendőrség szombat délelőtt. A forgalmat a 204-es kilométernél leterelték az autópályáról. Az E.ON Hungária Zrt. felmérései szerint a megyében több, mint 200 vezetékszakadás történt, eltört 220 villanyoszlop, 820 esetben szigeteléstörés történt.Havazás 2013 március 15 (13)

Szombat reggel kiszabadították a hó fogságából Kótajt, ugyanakkor még mindig járhatatlan volt az út Kemecse-Vasmegyer, az Ibrány-Nagyerdő-tanya, valamint a Nagyhalász-Tiszarád közti szakaszokon, illetve a Berkesz-Demecser közti útszakasz ekkor még nehezen járható volt.

Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében szombat reggel 6 órakor még 4 útszakasz volt járhatatlan. Ekkor még megközelíthetetlen volt Kótaj. Szombat reggel 77 településen nem volt áramszolgáltatás-közölte a térségi katasztrófavédelmi igazgatóság sajtószóvivője szombat reggel az MTI-vel. Ekkor még 50 000 fogyasztói helyen nem volt áram. Szombat reggelre a Katasztrófavédelmi Főigazgatóságtól kapott 40 darab aggregátor beüzemelésével már sikerült megoldani, hogy a településeken újrainduljon a vízszolgáltatás.Havazás 2013 március 15 (12)

Nyíregyházán három melegedőt jelöltek ki, valamint a Zrínyi Ilona Gimnázium kollégiumában 15 embert szállásoltak el. Péntek este 33 munkagép dolgozott a megye útjainak megtisztításán. A tűzoltók pénteken a megyében 106 műszaki mentést végeztek el a megyében. A megyében péntek délután még 82 település 57 000 fogyasztóját érintette az áramkimaradás. Ekkor az áramszolgáltató 110 munkatársa dolgozott a hibák kijavításán.Havazás 2013 március 15 (10)

Az időjárás miatt két Intercity vonat vesztegelt Görögszállás-Varjúlapos tanyánál mintegy 500 utassal. Az utasokat a katasztrófavédelem és a rendőrség terepjáróival szállították el Nyíregyházára. Péntek reggel az áramkimaradás 71 000 fogyasztót érintett 97 településen, míg ez délelőttre 95 településre csökkent, ugyanakkor 73 501 fogyasztói helyet érintett.

A vízszolgáltatás hiánya hat településen összesen 10 792 embert érintett.

HVG, Origo, Wikipedia

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a BeregiHirek.hu nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák. Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Minden vélemény számít!