Benedek Elek: Magyar népmesével emlékeztek a nagy mesemondóra Vásárosnaményban

40 eves vasarosnameny logo zoard vasarosnameny fejlesztesek Vasarosnameny

Magyar Nepmese Napja a vasarosanamenyi balazs jozsef varosi konyvtarban

Vásárosnamény – A Bereg szívében, Vásárosnaményban tevékenykedő Balázs József Városi Könyvtár az év minden szakában számos lehetőséget kínál az olvasni szerető beregi nagyközönség számára, hogy különféle, színes programok kíséretében őrizzék a műveltség alapját képező olvasás hagyományát. Közösségükben könyvet kézbe fogni, elolvasni, átlapozni még mindig sokaknak – gyermeknek, fiatalnak, idősnek – személyesebb és bensőségesebb élményt ad, mint az internet, vagy az elektronikus könyvek. A könyvtár a Beregben széles körben népszerűsíti havonta megújuló kínálatával, sokrétű tagságának érdeklődését, ahol tagjai között néhány hónapos gyerek is fellelhető már.

Az intézmény gyermekkönyvtárosa, Lénárt Tímea által már számos, jól kivitelezett és szervezett tartalmas, széles spektrumot felölelő program látott napvilágot, melynek sorát ezúttal a Benedek Elek születésnapjára emlékező, Magyar Mese Napja adta. Az író óriási mesekincset hagyott ránk a múltból. Benedek Elek jókora csokrot gyűjtött össze és hagyott ránk ebből a sok színben pompázó világból. A jó 100 esztendő elmúltával is csorbítatlanok érdemei. Ő a népmeséből született gyermekmese igazi megteremtője, és az első színpadi mesemondónk is. A népmesék nem egy eltűnt világ nyomai, hanem elődeink ránk örökített bölcsességének gyöngyszemei. A népmesék kincsestárából tudást és erőt kapunk. 2005 tavaszán a Magyar Olvasástársaság felhívással fordult mindazokhoz, akiknek fontos a népmesék fennmaradása és a mesékben élő bölcsesség tovább-hagyományozása, hogy csatlakozzon ahhoz a kezdeményezéshez, amely szerint szeptember 30. – Benedek Elek születésnapja – legyen a magyar népmese napja. Az immár tizenharmadik alkalommal megrendezett országos programsorozathoz csatlakozott beregi könyvtár is.

Lénárt Tímea ezúttal a Vásárosnaményi Eötvös József Általános Iskola és Alapfokú Művészeti Iskola első évfolyamos tanulóinak szervezett báb-előadást. Az előadás kezdetén a gyermekkönyvtáros köszöntötte a gyerekeket, majd Benedek Elekről és a Magyar Népmese Napját és annak fontosságát osztotta meg a gyerekekkel. Az ismertetőt követően az iskola három osztálya, ,,A Nyulacska háza” című mesét tekinthette meg Sánta Miklósné tanárnő, gemzsei tanítványainak tolmácsolásában. A mesében a róka jégből készült háza elolvadt tavasszal, így a jószívű nyulacska befogadta őt. Ám a sunyi róka elkergeti őt saját otthonából. A nyulacska segítségére sietnek azonban barátai, a medve, a bika, a kutya és a kakas. Az előadás végén a bábcsoport vezetője, Sánta Mikósné kérdéseket tett fel a gyereknek a mesével kapcsolatosan, majd a bábukat maguk a gyerekek is megtekinthették és ki is próbálhattak.

Bábelőadás az 1.A osztály részére:

Bábelőadás az 1.B osztály részére:

Bábelőadás az 1.C osztály részére:

A gyerekek illetve az olvasókat emellett Benedek Elek műveiből és életéből álló kiállítás várta a könyvtár előterében.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a BeregiHirek.hu nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák. Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Minden vélemény számít!