Az EU élelmiszer-biztonsági hatósága betiltotta a füstölt szalonnás ízesítésű ételeket, közöttük a füstölt szalonnás chipset is.
Az Európai Élelmiszer-biztonsági Hatóság (EFSA), miután alapos kutatást végzett az ízesítő aromák egészségre gyakorolt hatásairól, megállapította, hogy a népszerű mesterséges füstaromák használata egészségügyi kockázatokkal járhat, ezért az Európai Unió betiltotta a füstölt szalonnás ízesítésű ételeket, így például a füstölt szalonnás chipset is – írja a mindmegette.hu.
A 8 fajta füstaromával végzett vizsgálat kimutatta, hogy sejtkárosító hatásúak a füstös ízeket létrehozó vegyi anyagok, így növelik a rák kialakulásának kockázatát, ezért minden olyan termék árusítását megszüntetik, amely ilyeneket tartalmaz.
A sejten belüli genetikai információ megváltozása növelheti a rák és más örökletes betegségek kialakulásának kockázatát, és az ilyen típusú toxikusság esetében nem lehet biztonságos szintet meghatározni. Azaz az Európai Unió területéről teljesen száműzik az ilyen ízesítésű élelmiszereket
– írja az agroinform.hu.
A megállapodást áprilisban véglegesítették, onnantól számított két éven belül kell kivezetni az üzletekből az ilyen típusú termékeket.
Forrás: agroinform.hu, mindmegette.hu