Vasarosnameny fejlesztes

diabétesz

A cukorbetegeknek az ünnepek nagyon sok megpróbáltatást tartogatnak: cukor és sütemény mindenütt, és egyedül az önmegtartóztatás segíthet. Mielőtt még teljesen lemondanál az ünnepi hangulatról, ne add fel! A cukorbetegeknek is lehet szép a Karácsony, sőt!

Rengeteg alternatíva és megoldás létezik, hogy az ünnepek alatt se kelljen lemondani afinomságokról. Ha valamit megkívánsz (például egy nagy szelet tortát, vagy egy pár szemszaloncukrot), ehetsz néhány falatot belőle, de fontos, hogy mindig tarts mértéket és tartsd magad a korábban felállított tervedhez. A KamaszPanasz most ebben lesz a segítségedre.

Élvezd az ízeket!

Természetesen a cukorbetegség nem csak az édességek kerülését jelenti: egy nagy adag szénhidrát (például egy tányér krumplipüré) ugyanolyan káros lehet, mint egy tábla csoki. Mindig figyelj amennyiségre! Lehetőleg kerüld a nagyon zsíros és olajos ételeket (például rántott ételek, vagy rántással készült levesek).

Az ünnepek alatt is próbáld követni a normális, hétköznapi étrended! Próbáld meg kerülni a telített zsírsavakat, illetve ügyelj arra, hogy mindig megfelelő mennyiségű rostot vigyél be a szervezetedbe!

Tervezz előre!

Az ünnepek alatt mindenki kicsit elengedi magát, és kevésbé szigorú magával az étkezés terén. A cukorbetegeknek azonban ilyenkor is figyelniük kell arra, hogy mit esznek. Mindig legyen egy terved! Akár karácsonyi partiba, akár családi összejövetelre mész, állíts össze egy menüt, amihez próbáld meg minél szigorúbban tartani magad.

  • Ismerd a határaid!

Minden diabéteszes ember különböző, és máshogyan reagál bizonyos ételekre. Tudd a határaid! Állíts össze egy listát azokról az ételekről, amelyek a számodra a legkárosabbak, és próbáld meg őket elkerülni.

  • Nem kell lemondani mindenről

Nem kell lemondanod semmiről mindaddig, amíg tudod tartani magad a tervedhez. Ha tudod, hogy az anyukád a kedvenc sütidet süti, szervezd úgy a többi étkezést és agyógyszereid adagolását, hogy ehess egy szeletet.

  • Készülj az összejövetelekre!

Bárhová mész, mindig egyél előtte valamit! Ha tudod, hogy egy összejövetelen nem lesz semmi olyan, amit Te ehetsz, egyél indulás előtt néhány falatot, vagy készíts otthon magadnak ételt, és vidd magaddal. Előtte szólj a házigazdának, így a magyarázkodást is elkerülheted.

Minden vélemény számít!