Autómentes nap – Közel másfélezren mozdultak meg a Bereg fővárosában, Vásárosnaményban

sarkanyhajo roadshow gergelyiugornya

XII. Automentes nap Vasarosnameny (1)Vásárosnamény – Immár tizenkettedik alkalommal mozdult meg a Bereg szívének környezettudatos lakossága, hiszen ismét megrendezésre került az Európai Mobilitási Hét keretein belül az Autómentes Nap.

Az országos kezdeményezés egy olyan fenntartható városi közlekedéssel kapcsolatos éves kampány, amelyet az Európai Bizottság Mobilitás és Közlekedési Főigazgatóságának támogatásával szerveznek minden évben országszerte. A minden év szeptember 16. és 22. között megrendezésre kerülő kampány célja, hogy arra ösztönözze az európai helyi hatóságokat, hogy vezessék be és támogassák a fenntartható közlekedési intézkedéseket, és felszólítsa az embereket arra, hogy próbálják ki a gépkocsival történő közlekedés alternatíváit.

A városbanelső alkalommal megrendezett Európai Mobilitási Hét csúcspontja immár tizenkét éve a Rákóczi utcán megrendezésre kerülő Autómentes nap. Vásárosnamény apraja – és nagyja ilyenkor kizárólag a gyalogosok, kerékpárosok veszik át egy teljes napra. Persze a város és a népszerű rendezvény természetesen nem csak ezen a napon tesz a környezetért és az egészségesebb életmódért, hiszen Vásárosnamény Város Önkormányzata nagy hangsúlyt fektet egész évben a szokásaink megváltoztatására annak érdekében, hogy fenntarthatóbb közlekedési módokat keressenek, például kerékpározzunk, gyalogoljunk, melyet mi sem bizonyít jobban, hogy a város háromszor is elnyerte már a ,,Kerékpárbarát Település,, címet.

Az egész napos, tartalmas és színes programokat felsorakoztató program már korán reggel megkezdődött, ahol Bringás reggelire került sor.XII. Automentes nap Vasarosnameny (2)
A rendezvény idejére lezárt Rákóczi Ferenc utca, Eötvös József Általános Iskola és AMI előtti szakaszán valamint a Művelődési Központ előtti téren megrendezett esemény 9 órakor, az ünnepélyes megnyitóval vette kezdetét, melyet a város polgármestere, Filep Sándor nyitott meg. Köszöntőjében kiemelte azon összefogást, mellyel ezzel a rendezvény ismét létrejöhetett, illetve kiemelte, hogy a jubileumi tíz éves évforduló után a rendezvény most új alapokra építkezve újult meg, ahogy a város is teszi minden éveben. Megköszönte továbbá azon iskolák és szervezetek támogatását, mellyel ismét tartalmassá és színessé kerekedhetett ezen program, kiemelten Szabóné Széles Erzsébetnek, a rendezvény főszervezőjének.

XII. Automentes nap Vasarosnameny (3)
A megnyitó ceremóniát követően Abelovszky Tamás, a BringaAkadémia programvezetője köszöntötte a jelenlévőket.

XII. Automentes nap Vasarosnameny (4)

Szavait követően a rendezvény főszervezője, Szabóné Széles Erzsébet ismertette a tartalmas programok sorát.

XII. Automentes nap Vasarosnameny (5)

A délelőtt folyamán vért adhattunk a rászorulóknak a Művelődési Központban. A rendezvény helyszínét ismét folyamatosan működő standok és programok színesítették. Az információs stand mellett a Beregi Természet- és Környezetvédelmi Egyesület és Természetbarát Diákkör: klímaváltozás-standjánál vízvizsgálatot és zajmérést is kipróbálhattak a szép számmal megjelent érdeklődők. A gyerekek kipróbálhatták kézügyességüket is, hiszen a Vásárosnaményi Ifjúsági Klub kézműves asztala számtalan kreatív dologgal várta az érdeklődőket. A környezetvédelem óvásáról és annak mibenlétéről pedig a Kárpátokért Egyesület környezetvédelmi asztala gondoskodott. A felvilágosító előadásokon túl, környezetbarát játékokkal szórakoztatták a sátornál megjelenteket. A tartalmas programok sorát egészségügyi szűrések is gazdagították, ahol a helyi védők segítségével egyebek mellett vérnyomás mérésre, vércukorszint mérésre és egészséges életmóddal kapcsolatos tanácsokkal segítették a kisebbeket és nagyobbakat egyaránt. Minden évben különféle ügyességi versenyek gazdagítják az egész napos programok sorát, ahol egyebek mellett a Városháza előtti téren felállított kerékpáros akadálypálya is próbára tette a város különféle korosztályát. A próbát követően KRESZ és közlekedésbiztonsági tanácsokkal segítették a magukat próbára tevő résztvevőket. A legkisebbek idén is kipróbálhatták a Frédi és Béni, avagy a két kőkorszaki sorozatból jól, lábbal hajtott gépjármű rekonstrukciójával.A nap programjából idén sem hiányozhattak a versenyek, idén öt állomáson mérettetthették meg magukat a diákok, melyeket kerékpárokkal segítségével hajtottak végre az általános- és középiskolások. Elsőként a Frédi járgánnyal, ahol egy adott útvonalon a kocsi két oldalán felfújt vízibombákat vagy kis labdákat kellett beterelni a célba vagy beemelni a kocsiba, s közben az időre is figyelve. A második állomás a rolleres szlalom pályavolt, ahol a rollerre állított kisvödörrel vizet kellett átvinni a célnál levő mérőedénybe. A harmadik állomás egy légi ügyességi verseny volt, ahol a egy előre felállított kötélpályán való síklás távolságát mérték. A negyedik állomás a bioenergia nevet viselte. Itt egy bringát tekerve kellett két darab banánt egy liter tejjel minél hamarabb homogénabbra összeturmixolni. Az utolsó állomáshelyszínéülk a Kraszna folyó partja szolgált, ahol egy tutajon átmennek a túlsó partra, és puzzle kirakásában kellett jeleskedni.

XII. Automentes nap Vasarosnameny (6)

A programot immár hagyományos módon tombolasorsolás zárt, ahol az értékes nyeremények mellett a fődíj egy kerékpár volt.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a BeregiHirek.hu nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák. Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Minden vélemény számít!