Átverés terjed az új személyiről, sokan bedőlnek

40 eves vasarosnameny logo fejlesztesek Vasarosnameny

személyi igazolvány

Az egyik népszerű, de időnként átverésekkel tűzdelt oldal írta meg, hogy az új személyivel nem lehet külföldre utazni. A hír hoax.

Az Index vette észre, hogy ezrével osztják meg az emberek Facebookon azt a hírt, amely szerint az új, chipes személyazonosító igazolvány “külföldre utazásra nem jogosít”. A cikkhez egy képet is mellékeltek, amely szerint valóban olvasható az új igazolványokon ez a felirat – azt már elfelejtették odaírni, hogy ezt csak azokrnak a személyijére nyomják rá, akik ellen jogerősen kimondták, hogy (semmilyen dokumentummal) nem utazhatnak külföldre.

A Közigazgatási és Elektronikus Közszolgáltatások Központi Hivatalának tájékoztatása szerint újfajta személyi olyannyira használható (a schengeni, vagy más államközi egyezmények által szabályozott) külföldre utazáshoz, hogy a korábbinál is gyorsabban haladhatunk segítségével: a reptéri határátlépések során a zsilipkapus beléptető rendszereket is használhatjuk. Ehhez a zsilipkapuhoz történő érkezést követően, a kapu kártyaolvasójához kell helyezni/érinteni az okmányt, amelyet követően létrejön a kártyaolvasó és az okmányban lévő chip közötti kommunikáció és megtörténik a kártyaolvasó és a chip kölcsönös hitelesítése, a rendszer gyorsan átveszi a chipből a személyi adatokat, az arcképet, valamint az ujjnyomatot – írja a hvg.hu.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a BeregiHirek.hu nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák. Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Minden vélemény számít!