Átfogó fejlesztési program indul több, mint 2 milliárdos forrásból Vásárosnaményban

Filep Sándor - Átfogó fejlesztési program indul több, mint 2 milliárdos forrásból Vásárosnaményban

Vásárosnamény – Az elmúlt évek során számos fejlesztés, beruházás és munkahely-teremtés valósult meg a Bereg szívében, Vásárosnaményban. Ahogy arról korábban beszámoltunk már az első két körben is sikeresen pályázott Vásárosnamény Város Önkormányzata a Terület- és Településfejlesztési Operatív Programban. Ezen pályázatoknak elbírálása immár a harmadik körbe jutott és még folyamatos, melyek által élhetőbb, infrastrukturálisan is fejlettebb lesz a Bereg központja. Az elmúlt évek tartalmas fejlesztéseit követően most újabb projektek valósulnak meg, melyről a város első ember, Filep Sándor számolt be szerkesztőségünknek.

Filep Sándor kérdésünkre elmondta, hogy az eddig nyert pályázatokból összesen két milliárd nyolc millió forintból indul átfogó fejlesztési program a Bereg szívében, Vásárosnaményban. A 2014-2020-as európai tervezési időszakban az elnyert forrásokból a településeken ipari park jöhet létre, óvodabővítésre és energetikai fejlesztésre kerülhet sor, illetve belterületi utak építése, közlekedés- és turizmusfejlesztés, város-rehabilitáció valósulhat meg. Vásárosnamény Város Önkormányzata a nyert támogatásoknak köszönhetően ipari parkot létesíthet a TOP-1.1.1-15 SB1 projekt keretein belül, ahol Vásárosnaményban a város dél-nyugati részén valósul ez meg, a 41-es számú főútvonal melletti ipari területen. A projekt célja, hogy a helyi gazdasági feltételeket javítva, az üzleti infrastruktúra nagyobb mértékű fejlődését növelje az önkormányzat. Az összesen 510.686.521 forintból létrejövő fejlesztés több ütemben zajlik majd, ahol az ipari park mellett útépítésre is sor kerül, melyhez csapadékvíz elvezető árkok és térvilágítás is kialakításra kerül. Továbbá fontosnak tartotta megemlíteni, hogy a kivitelezés már a közbeszerzés szakaszában van, így hamarosan megkezdődhet az építkezés és a hasznosítás.

Egy másik, a lakosság és az önkormányzat által is nagyon várt projekt, a Vásárosnamény és Kisvarsány közötti kerékpárút is kivitelezésre kerül. Az elnyert 354.929.028 forint összegű fejlesztés jelentősen megkönnyíti majd a dolgozók és a családok biztonságosabb munkába járását, illetve kerékpározását. A létrejövő szakasz ezen felül növeli Vásárosnamény kétszeres Kerékpárosbarát Település címének ázsióját, illetve nagyobb teret ad az amúgy is népszerű kerékpáros turizmusnak. A kerékpárút a Kisvarsánytól csatlakozik be az Árpád út és a Kossuth utcán keresztül a város főterén, a Szabadság téren át a Bereget Szatmárral összekötő töltéskoronán elhelyezkedő biciklis úttal.

A  város polgármestere közölte továbbá, hogy a  város más projektben is sikeresen pályázott, melyből az intézmények megfelelő körülmények biztosítására is sort kerít. Ezen intézmények közül kiemelkedő szerepet szánnak a vásárosnaményi Hétszínvirág Óvodának, mely a TOP-1.4.1-16 ,,A foglalkoztatás és az életminőség javítása családbarát, munkába állást segítő intézmények, közszolgáltatások fejlesztésével,, című program keretein belül valósul meg. A kiemelt szerep célja, hogy az itt élő családok itt is maradjanak, és szülőföldjükön találják meg boldogulásukat. A fejlesztés elsősorban azon gyermekeknek nyújt majd segítséget, akik szülei a munkaerő-piacon szeretnének minél hamarabb elhelyezkedni. A 244.999.552 forintos keretből megvalósuló projekt során a meglévő nyolc csoportos óvoda mellé az intézmény két csoport szobát és torna szobát, logopédiai foglalkoztatót, egyéni fejlesztő helyiséget, orvosi szobát, szocializációt, mozgásfejlesztést illetve szabadidős programoknak lehetőséget, biztosítóhelységet is kap.

A következő ilyen nagy volumenű projekt a TOP-6.9.1-16 számú, ,,A társadalmi együttműködés erősítését szolgáló helyi szintű komplex program,, címet viselő pályázat, Mely a Beregért Ifjúsági Alapítvánnyal közösen valósulhat meg. A pályázat összege 85. 000. 000 forint, melynek pozitív elbírálása esetén, a szegregátumban élő lakosoknak kívánnak képzéseket és rendezvényeket szervezni majd.

Fontosnak tartotta megemlíteni még a Vásárosnamény és környékét érintő Helyi Foglalkoztatási Paktum nevet viseli, mely egy 240.000.000 forintos projekt. Az összegből megközelítőleg 180-190 millió forintot a járásban található vállalkozások, önkormányzatok, képzők le tudnak majd hívni a paktum irodákon keresztül. Ezen irodákat a pályázat értelmében az önkormányzatnak kell létrehoznia majd.

A fejlesztések ezzel nem állnak meg, hiszen a TOP-3.2.2-15 projekt keretein belül az ,,Önkormányzatok által vezérelt, a helyi adottságokhoz illeszkedő, megújuló energiaforrások kiaknázására irányuló energiaellátás megvalósítása, komplex fejlesztési programok,, keretében 413.601.020 forintból a város tulajdonában lévő hat intézmény is korszerűsítésre kerül majd. A város számára megítélt összegből komplex energetikai korszerűsítésre kerül sor a Szilva Fürdőben, a Balázs József Városi Könyvtárban, a Hétszínvirág Óvodában, a Polgármesteri Hivatalban, a Művelődési Házban és az Idősek Otthonában. is. A kivitelezés során a hatból öt épület kap napelemes rendszert, illetve talajszondás hőszivattyús rendszer fog gondoskodni a Polgármesteri Hivatal, a Művelődési Ház és az óvoda fűtéséről.

Végezetül közölte azt is, hogy a több mint kétmilliárdos fejlesztéseken túl, bíznak az általuk benyújtott ,,Zöld város” projektbe is, melynek egyeztetetései folynak, de sikereses elbírálás esetén az Eötvös-kúria is környéke újulhat majd meg.

Minden vélemény számít!