40 eves vasarosnameny logo zoard vasarosnameny fejlesztesek Vasarosnameny
Kihelyezett ülést megyénkben az ár-, és belvízi feladatok végrehajtásáról

© Fotó: katasztrófavédelem

Kihelyezett ülést tartott szerdán, a Megyei Védelmi Bizottság Kemecsén, ahol a téli felkészülés mellett az ár-és belvízi védekezéshez szükséges feladatok végrehajtásáról is szó esett a megújult Városházán, majd a bizottság tagjai a védett vezetési pontot is meglátogatták Kemecse határában. A Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Védelmi Bizottság elnöke, Kozma Péter köszöntötte a bizottság tagjait, majd a napirendek megtárgyalása előtt egy perces tiszteletadással emlékeztek Csepely Zsigmond tű. dandártábornokra, néhai igazgatóra.
A Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság igazgatója, Varga Béla tű. ezredes a téli felkészülés feladatainak ismertetésével kezdte a tájékoztatóját, majd az ár-, és belvíz elleni védekezésre történő felkészüléssel folytatta, végül a létfontosságú rendszerek és létesítmények szakterületén végzett hatósági, szakhatósági teendőkkel zárt. Elmondta: mind a tizenhárom járásban a Helyi Védelmi Bizottságok megtartották rendes ülésüket, ahol katasztrófavédelem is jelen volt és szintén tájékoztatók hangzottak el a téli valamint az ár-, és belvízi feladatok végrehajtásáról. Közel ezer ellenőrzésen vannak túl, amelyből az ezredes kiemelte: mind a befogadó helyek, mind a melegedő helyek, a kockázati helyszínek, valamint a belvízelvezető árkok ellenőrzését végrehajtották a kollégák, valamint a Magyar Közút Zrt. megyei igazgatóságához tartozó üzemmérnökségeken részt vettek a téli gépszemléken. A megyei igazgató hozzátette: az operatív törzs működési feltételei biztosítottak, a beosztott állomány képzése, gyakorlatoztatása, a műveletirányításon a rendszeres a tömeges jelzések vételének trenírozása folyamatos.A BM Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság képviseletében a bizottság ülésén a Műveletirányítási Főosztály helyettes vezetője, Szarka Zsolt tű. alezredes is részt vett, aki maga is jól ismeri Szabolcs-Szatmár-Bereg megye veszélyeztetettségét.
Ezt követően a Felső-Tisza-vidéki Vízügyi Igazgatóság igazgatója, Bodnár Gáspár adott átfogó képet a megújult megyei árvízi védelmi rendszerről és a jelenlegi vízállásokról. Mint mondta: nyáron, a Krasznán adódott árvízi védekezés, miközben a Tiszán jelenleg is egy csatorna vízhozamával egyenlő vízhozam tapasztalható. Így a többi mellékfolyón is az apadásból adódó feladatokat kellett elvégezniük. A jövő héten pedig a Beregi árapasztó tározó műszaki átadása növeli egy esetleges nagyobb vízszintemelkedésnél az állampolgárok biztonságát.
A honvédség területi vezetői-, a Magyar Közút Nonprofit Zrt. megyei igazgatója, valamint a Magyar Vöröskereszt megyei szervezetének vezetője is ismertette a téli felkészülés kapcsán elvégzett feladatokat.
A Megyei Védelmi Bizottság tagjai, valamint a város polgármestere az ülést követően a Védett Vezetési Pontra látogattak Kemecse határába, ahol Varga Béla tű. ezredes ismertette az objektum fő paramétereit, történetét, majd Rebák Tibor, aki közel harminc évet dolgozott a bázison, mutatta be részletesen a földalatti óvóhelyet, műszaki megoldásait, védelmi képességeit.
– Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság –

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a BeregiHirek.hu nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák. Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Minden vélemény számít!