Hozzávalók 4 személyre:
- 400 g csirkemellfilé
- 1 nagy fej hagyma
- 2 gerezd fokhagyma
- só
- 10-15 szem feketebors
- 4 közepes, savanykás alma
- 1/2 citrom leve
- 1 kk. kristálycukor
- 30 g vaj
- 30 g finomliszt
- 1 dl tejszín
- 3-4 szál petrezselyem vagy 8-10 tárkonylevél
1. A húst 1,5 liter hideg vízben feltesszük főni. Miután a víz felforrt, hozzáadjuk a meghámozott hagymafejet, a fokhagymát és 10-15 szem borsot. Kissé megsózzuk, majd gyöngyöző forralással puhára főzzük. Kivesszük a húst a levesből, kisebb kockákra-csíkokra aprózzuk; a levest leszűrjük.
2. Az almákat megmossuk, magházukat eltávolítjuk, héjuk vastagságától függően meghámozzuk vagy hámozatlanul vékony gerezdekre/kockákra vágjuk, és azonnal meghintjük egy kevés citromlével (hogy meg ne barnuljanak).
3. A vajban világosra pirítjuk a lisztet. Lehúzzuk a tűzről, 2 dl egyszerre hozzáöntött hideg vízzel simára keverjük, a leveshez adjuk, végül hozzáadjuk a tejszínt, és a tűzre visszatéve 10 percig szelíden forraljuk. Beletesszük a húst és az almát, további 2-3 percig főzzük, végül utánasózzuk, frissen őrölt borssal ízesítjük, 1-2 kk. citromlével savanyítjuk. Tetejét meghintjük vágott petrezselyemmel (vagy néhány friss tárkonylevéllel), és azonnal tálaljuk.
Változatok:
Készítik úgy is, hogy a levest behabarják 100 g tejfölben elkevert 2 ek. liszttel, majd tálalás előtt 2 tojássárgáját elkevernek újabb 100 g tejföllel, és arra merik a forró levest.