Közzétette - Kategória - Előétel, Filléres receptek - Konyhai tippek, trükkök, Főzés

Almás csirkeleves


Almás

Hozzávalók 4 személyre:

  • 400 g csirkemellfilé
  • 1 nagy fej hagyma
  • 2 gerezd fokhagyma
  • 10-15 szem feketebors
  • 4 közepes, savanykás alma
  • 1/2 citrom leve
  • 1 kk. kristálycukor
  • 30 g vaj
  • 30 g finomliszt
  • 1 dl tejszín
  • 3-4 szál petrezselyem vagy 8-10 tárkonylevél

1. A húst 1,5 liter hideg vízben feltesszük főni. Miután a víz felforrt, hozzáadjuk a meghámozott hagymafejet, a fokhagymát és 10-15 szem borsot. Kissé megsózzuk, majd gyöngyöző forralással puhára főzzük. Kivesszük a húst a levesből, kisebb kockákra-csíkokra aprózzuk; a levest leszűrjük.

2. Az almákat megmossuk, magházukat eltávolítjuk, héjuk vastagságától függően meghámozzuk vagy hámozatlanul vékony gerezdekre/kockákra vágjuk, és azonnal meghintjük egy kevés citromlével (hogy meg ne barnuljanak).

3. A vajban világosra pirítjuk a lisztet. Lehúzzuk a tűzről, 2 dl egyszerre hozzáöntött hideg vízzel simára keverjük, a leveshez adjuk, végül hozzáadjuk a tejszínt, és a tűzre visszatéve 10 percig szelíden forraljuk. Beletesszük a húst és az almát, további 2-3 percig főzzük, végül utánasózzuk, frissen őrölt borssal ízesítjük, 1-2 kk. citromlével savanyítjuk. Tetejét meghintjük vágott petrezselyemmel (vagy néhány friss tárkonylevéllel), és azonnal tálaljuk.

Változatok:

Készítik úgy is, hogy a levest behabarják 100 g tejfölben elkevert 2 ek. liszttel, majd tálalás előtt 2 tojássárgáját elkevernek újabb 100 g tejföllel, és arra merik a forró levest.


Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük