A megye legszínvonalasabb néptánc gálájával ünnepelt a 40 éves Vásárosnamény

jubileumi neptancgala vasarosnameny

Vásárosnamény – A Vásárosnaményi Eötvös József Általános Iskola és Alapfokú Művészeti Iskola diákjai minden évben számot adnak, a tanévben a hosszú hónapok során tanultakról. A hagyományőrző esemény ezúttal kettős jubileumot is ünnepelt, hiszen az intézmény nagy épületét és Vásárosnaményt várossá is 40 éve avatták. Az intézmény így a ,,40 éves Vásárosnamény” egész éves programsorozatát, az eddig legszínvonalasabb programjával gazdagította.

Az év egyik legjobban várt iskolai eseményének, ezúttal is a Művelődési Központ színházterme adott otthont. A 40 év bűvkörében telő rendezvényen ezúttal nem csak az iskola évfolyamainak néptáncából állt, ugyanis e mellett a művészeti oktatás más ágában is tevékenykedő gyerekek is megcsillogtathatták tudásuk legjavát. A jubileumi gála kezdetén Németh Erika tanárnő, az est konferansziéja köszöntötte a zsúfolásig megtelt terem büszke szülőinek, nagyszülőinek és rokonainak hadát.

Köszöntőjét követően Szabó Zoltán intézményvezető megnyitó beszéde hangzott el, aki beszédében az iskola művészeti oktatásáról, illetve annak a térségben betöltött szerepéről beszélt. Továbbá megköszönte a fellépők ruháit Filep Sándor polgármesternek és Vásárosnamény Város Önkormányzatának.

Az igazgató szavai után a város polgármestere, Filep Sándor ünnepi beszédére került sor. Beszédében az iskolában zajló művészeti oktatás múltjáról és jelenéről, illetve az idén 40. születésnapját ünneplő városra is kitért.

A városvezető szavait követően megkezdődött az igazai gála, ahol szóló és csoportos táncok, verbunk, gyerekjátékok, mondókák és különféle tájegységek táncai, hegedű, szintetizátor és furulya is szerepet kapott az est folyamán. A színvonalas előadások kezdetén, a táncokat betanító Tihor Krisztián köszöntötte a szülőket és a megjelenteket. Az első produkció az iskola legkisebbjeinek táncával kezdődött, ahol az első osztályosok népi gyerekjátékokat, majd gyerekmondókákat adtak elő, melynek legvégén Dunántúli ugrós táncukkal fűszerezték azt.

A  második osztályos tanulók szintén Dunántúli ugrós táncot adtak elő, népi gyerekmondókák és gyerekjátékok előadását követően.

A gálaműsort az intézmény művészeti oktatásban tevékenykedőtanárok műsora követte, ahol Aux György, Soós János és Tihor Dóra moldvai dallamokat adtak elő.

A moldvai dallamok után, moldvai táncok színezték az est programját, melyet a harmadik évfolyam tehetségei adtak elő.

A csoportos táncokat páros tánc követett, ahol Csobolya Kata és Danku Dániel Kalocsai táncokat adott elő.

Magyarország tájegységeinek, régi népi zenei kalandozást a negyedik évfolyam diákjai folytatták, akik Sárközi táncokkal szórakoztatták a résztvevőket.

A tánckörül forgó est ezt követően, a hangszerek világába kalauzolta a jelenlévőket. A Kistücsök Népi Zenekar ugyanis népi dalcsokorral mutatkozott be a gálán, a gyerekeket Aux György és Soós János kísérte.

A népi dallamokat követően ismét a tánc vette át a főszerepet, a hetedik és nyolcadik évfolyamos lányos látványos Rábaközi dús táncot adtak elő.

A felsős diáklányokat az alsóbb éves társaik követték, a ötödik és hatodik évfolyam ugyanis Szatmári táncokkal szórakoztatta a publikumot.

Az est folytatásaként ismét hangszeres műsorszám következett, ahol a Népi Hegedűsök Csoportja lépett a világot jelentő deszkákra, a csoportot szintén Soós János és Aux György kísérte.

A gálát szólótánc is gazdagította, itt az intézmény egyik legnagyobb tehetsége Danku Dániel Dél-Alföldi oláhos tánccal kápráztatta el a nagyérdeműt.

A néptáncgálák rendszeres visszatérői az intézmény régi diákjai, ezúttal Kenderesi Dániel és Koncz András Szilágysági férfitáncokkal kápráztatta el a nagyérdeműt.

A Szilágysági táncok sora ezzel nem ért véget, hiszen az ötödik, hetedik és nyolcadik évfolyam is tapsra késztette ezzel a publikumot.


A rendezvényt ismét egy páros tánc színesítette, az életben is egy párt alkotó Tihor Dóra és Tihor Krisztián Kalotaszegi-táncokat adtak elő.

A szerelmes pár fergeteges talpalávalóját követően egy igazi kuriózum következett, hiszen az iskola táncos lábú pedagógusai léptek a színpadra.

Tihor Krisztián tánctanár köszönetnyilvánítását követően, a színpad az est fellépőivel telt meg, ahol össztánc és hatalmas tapsvihar zárta a jubileumi rendezvényt.

 

Vélemény, hozzászólás?