sarkanyhajo roadshow gergelyiugornya

III. Karpat medencei neptancgala - VIII. Zoard-napi Sokadalom Vasarosnameny

Vásárosnamény – A térség legnagyobb fesztiválja, a Zoárd-napi Sokadalom nem csak a szórakozásra, hanem a hagyományőrzésre is igen nagy hangsúlyt fektet minden évben. Immár harmadik éve, hogy lebonyolítják a Bereg szívében, Vásárosnaményban a nemzetközi Kárpát-medencei Néptáncgálát. A több órás, idén is számos kulturális tartalmat nyújtó rendezvény igazi kuriózumnak számít a megyében, hisz számos határon innen és túlról érkező néptáncegyüttes mutatta be a térség múltbéli táncát. A különféle koreográfiák, mint a botoló, verbunk vagy a csárdás látványos kiegészítője volt a szombati programdömpingnek. A Zoárd-napi III. Kárpát-medencei Néptánc Gála a Beregi Természet- és Környezetvédelmi Egyesület, valamint Vásárosnamény Város Önkormányzatának támogatásával és szervezésében valósult meg idén is. A program célja, hogy Vásárosnaményba, azaz a „Bereg Szívébe” a négy határ mentén élő fiatalok és felnőtt kulturális csoportok képviselői eljöjjenek, találkozzanak, ismerkedjenek és bemutassák néptánc-tudásukat.

A néptáncgála nem csak a táncról szólt, hiszen egy olyan különleges kezdeményezés is volt egyben, amely során lehetőséget biztosítottak arra, hogy a határokkal elválasztott magyar kisközösségek és az évszázadok óta együtt élő nemzetiségek megismerhessék egymás néphagyományait, kulturális tradícióit. A fesztiválnak és a későbbi rendezvényeknek fontos értékmegőrző-értékmegújító hatása is volt, ahol szerették volna megerősíteni a megjelent közösségek között a nemzeti összetartozás érzését is. A gála a rendezvény nagyszínpadán zajlott, ahol a fellépők sorát többek között a Barabási Nefelejcs Népdalkör, a Rozmaring néptánccsoport, a Bekek néptánccsoport, a Lelei “Nemesek”, a Rozsmalint néptánccsoport, a Röpike néptánccsoport, az Ifjú Galagonya néptánccsoport és a Gyöngyösbokréta néptánccsoport gazdagította. A színes és tartalmas táncok sorát népi gyermekjátékok, moldvai táncok, Felsőtiszavidéki pásztor botoló, Szatmári páros, Felcsíki táncok, Szatmári verbunk és csárdás, Szilágysági táncok, Mezőségi legényes valamint páros és Sárközi karikázó is gazdagította.

A csoportok egyéni táncbemutatóját követően a nagyszínpadon és a színpad előtti füves területen össztánc és táncház vette kezdetét, ahol közel 130 táncos szórakoztatta a népes közönséget.

Értékelje Ön is a Zoárd-napi Sokadalmat!

Melyik nap tetszett Önnek a legjobban?

A szavazás állása

Loading ... Loading ...

Hogyan értékeli a Zoárd-napi Sokadalom programjait?

Loading ... Loading ...

Összességében hogyan értékeli a Zoárd-napi Sokadalom 2018-as programjait?

A szavazás állása

Loading ... Loading ...

Támogatók

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a BeregiHirek.hu nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák. Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Minden vélemény számít!