fejlesztesek Vasarosnameny

Tojásfestés Beregi Múzeum, Vásárosnamény Idősek Ottona (161)

[srizonfbalbum id=24]

Vásárosnamény – A piros tojás elengedhetetlen kelléke a húsvéti ünnepeknek. A Beregben igen régre vezethető vissza a tojásfestés hagyománya, melyet idén is felelevenítettek a Beregi Múzeum munkatársai, a Vásárosnaményi Idősek Otthonának lakóival és munkatársaival közösen.  A húsvét az egyik legfontosabb ünnep a keresztények számára, ennek köszönhetően. Magyarországon, ahogy a Beregben is számos szokás, hagyomány alakult ki és maradt fenn ezzel kapcsolatban. Húsvétvasárnap inkább az egyházi szertartásokhoz szorosabban kötődő szokások és hiedelmek dominálnak, az ünnep másodnapján pedig a népszokásoké és a családi vendégségeké a főszerep.

A tojások díszítése és ajándékozása ősi időkre nyúlik vissza és sokkal régebbi a kereszténységnél. Már a kezdetekben is nagy jelentőséget tulajdonítottak a tojásnak és termékenységi szimbólumként tartották számon. A tojásdíszítés hagyománya szintén egészen az ókorig nyúlik vissza, és ez a szokás a kereszténység elterjedése után is fennmaradt. Egy régi latin közmondásban is megfogalmazódik ennek jelentősége, amely szerint “Omne vivum ex ovo“, vagyis minden élet tojásból ered. Formája szintén kivételes, hiszen az egyik legtökéletesebb a természetben. Összegezhető tehát, hogy a tojásfestés pogány hagyomány volt és csak később fonódott össze a húsvéti ünnepkörrel. A kereszténység elterjedésével a tojásnak már más jelentést is tulajdonítottak – a sírjából feltámadó Krisztust szimbolizálta. A tojások vörös színe pedig Jézus Krisztus vérének, az emberiség megváltásának lett a jelképe. Ennek leginkább a keleti keresztény vallások tulajdonítottak fontos jelentőséget, a húsvéti tojást pedig ennek megfelelően díszítették, pirosra vagy arany színűre festve és különböző vallási jelképekkel díszítve. Mivel a böjti időszakban tiltott volt a tojás fogyasztása is, ezért a húsvéti ünnepre sok összegyűlt belőle, így ezeket nagy mennyiségben fogyasztották vagy ajándékozták ebben az időszakban.

Manapság ugyan a legtöbb ember számára a húsvéti tojás csupán szép dekoráció és kedves ajándék a hétfőn érkező locsolók számára, de itt a Beregben, a Beregi Múzeum munkatársai igyekeznek ezen hagyományt évről-évre feleleveníteni. A tojásdíszítés a tojások héjának különféle módszerekkel történő díszítésének művészete. A foglalkozás elején, Kissné Gráf Éva köszöntötte a jelenlévőket aki köszöntőjét követően felelevenítette a régi beregi tojásfestés hagyományait és annak eszközeit. Kollégai segítségével ezt követően lépésről-lépésre bemutatták a régi tojásfestés menetét. A tojásfestéshez, ahogy  a mai foglalkozás alkalmával is bármilyen tojás felhasználható volt. A tojásokat viaszos technikával illetve hagyományosan készített, természetes oldatokkal színezték a lakók. A viaszolt, írott tojásokat közösen, saját kezűleg készítették, kice segítségével. A festés során vékony, kis fadarabkára fonallal egy kis fémcsövecskére erősített, és ezt forró viaszba mártogatott eszközzel rajzolhattak szebbnél-szebb mintázatot a tojásokra. A tojás előkészületei és mintázatának megrajzolása után a tojások kifőzése következett, mely közben a múzeum munkatársai, régi beregi locsolóversek felidézésével múlatták az időt, melybe természetesen az otthon lakói is csatlakoztak egy -egy gyermekkori verssel. A közös foglalkozás során, számtalan ilyen alapanyagból és eljárással készült, hagyományos kreatív tojás született, mely által a készülődés időszaka is vidámabban telhet mind a bentlakók, mind pedig  a múzeum és az otthon munkatársainak számára.


Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a BeregiHirek.hu nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák. Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Minden vélemény számít!