Közzétette - Kategória - Egyéb

Bakonybél, Barátok útja


Bakonybél – Barátok útja – Százhalom – Kisszépalmapuszta – Levél-kúti árok – Kőris-hegy – Ördög-lik-barlang – Márvány-völgy – Százhalom – Tekeres-kút – Tekeres-kúti-árok – Bakonybél (kb. 15 km)

Bakonybél.jpgA községből a Pápai út végén található autóbusz megállótól indulunk kek_sav.jpeg (Ksáv), sarga_sav.jpeg (Ssáv), zold_sav.jpeg (Zsáv) és a zold_-_sav.gif(Zkereszt) együttes jelzés mentén, aszfaltozott erdészeti úton kb. 2 km megtétele után balra az országos kek_sav.jpeg (Ksáv), zold_sav.jpeg (Zsáv) túraútvonalon folytatjuk utunkat a Barátok útján. A Barátok útja a középkorban a porvai pálos és a béli bencés monostort kötötte össze. Az építkezéshez felhasználták a környéken található mezozoos mészköveket, ún. félmárványokat. Ennek emlékét őrzik a régi elnevezések is, vö.: Márványbánya, Márva-völgy. Rövidelen jobbra fordulunk a nagy zold_sav.jpeg (Zsáv) jelzésen.

bakonybeli halomsirok.jpgEzen haladva érjük el a Százhalom elnevezésű halomsírmezőt. A 226 halom egy kisebb és nagyobb csoportban helyezkedik. A legnagyobb sírok mérete 20-30 m átmérőjű, 2-3 m magas. A kisebbeké 5-16 m átmérőjű és 1 m-nél alacsonyabb. Számtalan mítosz fűződik a helyhez, pl. elásott kincsekről és kísértő szellemekről (van aki kelta települést, mások hun népcsoportot feltételeznek). Az 1969-es régészeti ásatások szerint későbronzkori (Kr. e. 1200 k.) telep kiterjedt temetője az ún. Százhalom.

 

bakonybeli halomsirok 2.jpg

 

Mintegy 3500 évvel ezelőtt, az időszámításunk előtti 15. században telepedtek meg az általunk alig ismert, úgynevezett „halomsíros” kultúra népei a Bakony erdeiben. Nevüket temetkezési szokásaikról kapták, halottaik hamvait ugyanis urnákba helyezték, mellé ékszert, fegyvert, agyagedényeket tettek, fölé földből vagy kőből halmot építettek. A Bakonybél melletti Százhalom a maga 226 halomsírjával Közép-Európa legnagyobb ismert sírmezeje ebből a kultúrkörből. A legnagyobb sírok 20-30 m, a kisebbek 5-16 m átmérőjűek, magasságuk 1-3 méter. Keletkezési idejük Kr. e. 1200 körülre tehető.

Bakonybél, Kőris-hegy, Vajda Péter-kilátó.jpgElhagyva Százhalmot tovább haladunk a zold_sav.jpeg (Zsáv) jelzésen, még mindig a Barátok útján haladunk, kb. 1 km megtétele után érjk el az erdészeti aszfaltútról a kisszépalmai erdészeti vadászházat. Ezen az aszfaltúton néhány száz métert továbbra is zold_sav.jpeg (Zsáv) jelzésen haladva (É-i irányban), elérjük a zold_-_sav.gif (Zkereszt) jelzést, ezen balra fordulva folytatjuk utunkat a Levél-kúti árokban. Erős kaptatón haladun a Tűzkő-hegy felé. Jelzésünk találkozik piros_sav.jpeg (Psáv) és saga_plussz_sav.gif (Skereszt) jelzéssel. Követve a jelzéseket elérjük túránk legmagasabb pontját, a Kőris-hegyet (709 m). Itt megpihenve a Vajda Péter-kilátóból gyönyörködhetünk a fenséges panorámába. Vajda Péter (+1846) szervezte meg a Magyar Terészettudományi Társaságot.

Bakonybél, Ördög-lik 1.jpgA kilátótól kek_barlang_jel.gif (Kbarlang) jelzésen haladva 300 m után elérjük az Ördög-lik barlangot. Ez egy ún. aknabarlang (zsomboly). 21 m mélységben 14 m hosszú és 3 m széles terem taláható. A barlangba tilos és veszélyes lemenni! Folytatva utunkat kek_barlang_jel.gif (Kbarlang) lefelé haladunk a Márvány-völgyön. Elérjük a már érintett Százhalmot, majd a Tekeres kutat. Innen sarga_kor_sav.gif (Skör) jelzésen a Tekeres-kúti árokban leballagunk az erdészeti aszfaltútig. Ott jobbra fordulva sarga_sav.jpeg (Ssáv) jelzésen visszasétálunk a faluba. Útközben még megtekinthetjük a Pörgöl-barlangot, az sarga_barlang_jel.gif (Sbarlang) jelzsé vezet ide.

 

Geocaching adatokKőris-hegy, Ördöglik (GCKoOr)
Szélesség N 47° 17,517′
Hosszúság E 17° 45,487′
Magasság: 630 m
Megye/ország: Veszprém
Geoláda típusa: Hagyományos geoláda

http://www.geocaching.hu/caches.geo?id=100

Nagyobb térképért klikk a képre!

turaterkep.jpg


Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük