40 eves vasarosnameny logo fejlesztesek Vasarosnameny

618 centiméternél tetőzött és apad a Tisza Vásárosnaménynál (10)

Vásárosnamény – Tiszabecstől Vásárosnaményig másodfokú készültséget rendeltek el, mert 24 óra leforgása alatt 5 méterrel emelkedett a folyó vízszintje. A Tisza ezen a szakaszán több helyütt kilépett a medréből és elöntötte az ártereket. Az ukrán–magyar határon tegnap tetőzött az árhullám, ami jelentősebb károkat nem okozott. Kárpátalján ugyanakkor több száz porta és lakóház került víz alá.

Vásárosnaménynál ma, a kora reggeli órákban 618, míg Tivadarnál a folyó a vízszintje 599 centiméternél tetőzött. A helyi gátőr óráról órára követi a változást. Azt mondta, eleinte gyorsan emelkedett a vízszint (óránként 20 centiméter), ami vasárnapra valamelyest lassult. Az áradást a jelentős mennyiségű csapadékhullás okozta az elmúlt napokban a Felső-Tisza vízgyűjtő területén. A Tiszán levonuló árhullám miatt a folyó a magyarországi szakaszán már több helyen kilépett a medréből és elöntötte az ártereket. Emiatt léptetett érvénybe másodfokú árvízvédelmi készültséget a Felső-Tisza-vidéki Vízügyi Igazgatóság Tiszabecs és Vásárosnamény között az elmúlt napok folyamán. A szakemberek természetesen eközben a lakosságot is tájékoztatták a magas vízállásról.

– Értesítettük a helyi önkormányzatokat, hogy a lakosságot tájékoztassák, az esetlegesen az ártéren bennmaradt gépeket, eszközöket hozzák ki, ugyanakkor halászokat, horgászokat, az eszközeiket, csónakokat a vízből mentsék. Ez volt a fő tevékenység, illetve a saját eszközeinket is mentettük, mert több hajónk itt ragadt – mondta Uray Károly, szakasz-védelemvezető.

Kárpátalján lassú apadás indult el a Tiszán, azonban komoly károkat okozott az áradás. Az MTI információi szerint több mint 200 porta került a víz alá, 138 lakóépületet pedig részlegesen elöntöttek a megáradt folyók. Több tucat házból szivattyúzni kellett a vizet. Az áradások földcsuszamlásokat okoztak, és több helyen közlekedési utak is víz alá kerültek. A hazai vízügyi szakemberek szerint Magyarországon hasonló problémákat nem fog okozni az áradás, ezt a vízmennyiséget kezelni tudták.

A Szamos, a Túr és a Kraszna folyóknál kisebb vízszintemelkedés volt tapasztalható, de a vízállás nem éri el a készültségi szintet. A levonuló árhullám továbbra is nagy mennyiségű uszadékot, kommunális hulladékot szállít a külföldi vízgyűjtőről. Az OMSZ előrejelzése szerint az elkövetkező napokban a Szamos-Kraszna vízgyűjtőn további 6 milliméter, a Felső-Tisza vízgyűjtőn pedig további 7 milliméter csapadék várható, folytatódni fog az árhullám levonulása.

Frissítve:

Apad a Tisza felső szakasza, ezért az árvízvédelmi készültséget Tarpa és Vásárosnamény, valamint Szatmárcseke és Olcsvaapáti között első fokúra mérsékelték, a határszelvénytől Szatmárcsekéig pedig megszüntették – közölte az Országos Vízügyi Főigazgatóság az MTI-vel.

A tájékoztatás szerint az elmúlt 24 órában a Felső-Tisza vízgyűjtőn nem volt számottevő csapadék, így nem érkezett érdemi vízutánpótlás. Az árhullám kedd reggel tetőzött Vásárosnaménynál 618 centiméteres vízszinttel. Lejjebb még árad a folyó. Az Országos Meteorológiai Szolgálat előrejelzése szerint a következő három napban a Felső-Tisza vízgyűjtőn további 5-7 milliméter csapadék várható, amely nem okoz újabb vízszintemelkedést, folytatódhat az árhullám levonulása – tették hozzá. A Szamos, a Túr és a Kraszna folyókon kisebb vízszintemelkedés várható, de a vízállás nem éri el a készültségi szintet.

Snap_2015.11.24_19h17m54s_001_

Vásárosnaménynál a Tisza 618 centiméternél tetőzött!

Snap_2015.11.24_09h36m52s_016_

Tivadarnál a Tisza 699 centiméternél tetőzött!

TiszaTisza tetőzés Tivadar

Tisza tetőzés Tivadar

Az elmúlt napok számokban:

Snap_2015.11.24_09h37m14s_017_

Az elmúlt napok hidrometeorológia jelentése

hidrometeorológia jelentése

A talaj és rétegvíz alakulása az elmúlt napokbanTalaj és rétegvíz 1

Talaj és rétegvíz

Talaj és rétegvíz 1

Belvíz alakulása az elmúlt napokban

Belvíz (2)Belvíz (1)

Vízhozam alakulása az elmúlt napokban

Vízhozam alakulása az elmúlt napokban (2)Vízhozam alakulása az elmúlt napokban (1)

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a BeregiHirek.hu nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák. Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Minden vélemény számít!