40 eve varos vasarosnameny vásárosnaményi fejlesztések
csok

Fotó: magyartakarek.blog.hu

A legközelebbi pénzintézetbe menjen az, aki igénybe szeretné venni a CSOK-ot, valamint a kedvezményes lakáshitelt. A január 1-től élő családi otthonteremtési kedvezmény által 600 ezertől akár 10 millió forintos támogatási összeghez juthatnak a gyermekes családok a jövőben.

Az év elején életbe lépett új rendelet szerint a kormány jelentősen módosította az CSOK mértékét. Ennek értelmében, ha valaki egy gyermekkel épít vagy vásárol új családi házat vagy lakást, már igényelheti az emelt összegű 600 ezer forintos támogatást. Két gyermek esetében ez az összeg 2,6 millió forintot jelent a családnak. Akik azonban három gyermekkel tervezik új ingatlan vásárlását, számukra 10 millió forint összegű vissza nem térítendő állami támogatás jár. Ezt az összeget már akkor kérhetik, ha még csak két gyermeket nevelnek, de vállalják hogy tíz esztendőn belül a harmadik testvér is megszületik. Használt lakás vásárlása esetén az állami támogatás összege a gyermekek számához és a vásárolt ingatlan méretéhez igazodóan eltérő lehet, 600 ezertől akár 2 millió 750 ezer forintig terjedhet.

TÁJÉKOZTATÁS A PÉNZINTÉZETEKBEN

A támogatás mellé maximum 10 millió forintig kedvezményes kamatozású államilag támogatott hitelt is igényelhetnek az érintettek. A szakemberek azt javasolják, hogy ha valaki komolyan fontolgatja, hogy él a megújult CSOK nyújtotta lehetőségekkel, a részletekkel kapcsolatban a pénzintézetekhez forduljon tájékoztatásért – mondta Dobos Péter, a Szabolcs Takarékszövetkezet hitelezési igazgatója. Aki csak a 10 millió forintos CSOK-ra tart igényt, de hitelt nem szeretne felvenni, azoknak is a pénzintézetekhez kell fordulniuk, ugyanis az összeget rajtuk keresztül folyósítja az állam. A 10 millió forintos kedvezményes hitel azonban csak akkor jár, ha valaki a CSOK-ot is igénybe veszi.

KIFIZETIK A KÜLÖNBÖZETET IS

Az otthonteremtési kedvezmény lehetőséget kínál arra is, hogy akik már korábban igénybe vették a CSOK összegét, 3 gyermek vállalása esetén megkaphatják a különbözeti összeget. Arra azonban figyelni kell, hogy csak a 2008. július 1-je utáni építési engedéllyel rendelkező ingatlanokra vonatkozóan lehet igényelni a 10 milliós összegű támogatást. A szakember szerint a jövőben még várhatóak a Családi Otthonteremtési Kedvezmények kapcsolatban módosítások, ugyanis a témát illetően maradtak még szabályozatlan területek.

Piszár Tünde

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a BeregiHirek.hu nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák. Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Minden vélemény számít!