60 ezer forintot is kaphat: ne felejtse el kérni a betegség után járó adókedvezményt!

40 eves vasarosnameny logo zoard vasarosnameny fejlesztesek Vasarosnameny

pénz 5

A családi adókedvezményt szinte mindenki ismeri, emellett azonban másfajta kedvezmények is léteznek, legyen szó a nyugdíjbiztosítás után járó adókedvezményről, az első házasok kedvezményéről, nem utolsósorban pedig a súlyos fogyatékosság adókedvezményéről, mely azonban egyáltalán nem csak a legkomolyabb fizikai vagy értelmi fogyatékosság esetén járhat.

Az adókedvezmény mértéke havi szinten a 6000 forintot, éves szinten pedig a 60 ezret is meghaladja, így, ha év közben nem tetted, az éves adóbevallásodban mindenképp tüntesd fel, hogy igényled, sőt, önellenőrzés formájában visszamenőlegesen is kérheted.

Milyen betegségek esetén jár adókedvezmény?

Az adókedvezmény az összevont adóalap adóját csökkenti, azzal pedig, hogy milyen feltételekkel vehető igénybe, illetve milyen betegségek fennállása esetén, a személyi jövedelemadóról szóló 1995. évi CXVII. törvény 40. §-a, az adózás rendjéről szóló törvény 49. §-a, a 335/2009. (XII. 29.) kormányrendelet, valamint a 49/2009. (XII. 29.) EüM rendelet is foglalkozik.

A betegségek listáját – BNO kód alapján kereshetők ki, de háziorvosodnál is érdeklődhetsz – utóbbi rendelet tartalmazza.

A súlyos fogyatékosság adókedvezménye megnevezés ijesztő és kissé félrevezető is lehet, ez az oka annak is, hogy nem mindenki él a lehetőséggel, aki tehetné. Tény, hogy súlyos fogyatékosság esetén jár a kedvezmény – érzékszervi vagy mozgásbeli fogyatékosság fennállása mellett is -, de ugyanígy megkapható például a cukorbetegség, az ízületi gyulladások, a mentális és viselkedésbeli zavarok, az emésztőrendszeri, immun-, anyagcsere- és endokrin betegségek, szívbetegségek, vesebetegségek egyes típusainak fennállása mellett is, mint ahogy daganatos vagy mesterséges testnyílással élő betegek is élhetnek a lehetőséggel.

femina.hu

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a BeregiHirek.hu nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák. Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Minden vélemény számít!