fejlesztesek Vasarosnameny
59 éve szenvedtek mártírhalált a záhonyi katonák 1

Emléktábla a tüzérlaktanyában

Záhony – Az egyoldalú szovjet harci cselekmények következtében öt magyar katona szenvedett mártírhalált 1956. november 4-én Záhonyban.
A megszálló szovjet hadsereg egységei 58 évvel ezelőtt Záhonyban is áldozatokkal járó erődemonstrációt tartottak. A tüzérlaktanyában a megszokott napi tevékenységüket folytató katonákat annak ellenére vették felszólítás nélkül tűz alá, hogy azok fehér ruhadarabokkal jelezték békés  szándékukat. A mintegy 20 perces lövegtűz során 29 magyar katona szenvedett súlyos sérülést, öten pedig életüket vesztették a támadás során.
A mártírhalált szenvedett áldozatok: Kocsány Imre őrvezető (23 éves), Lengyel József szakaszvezető (25), Stiegelmayer Géza hadnagy (25), Torjai Gyula főhadnagy (24), Virág Ferenc honvéd (21).
Tiszteletükre 1990-ben a laktanya falán emléktáblát leplezett le Für Lajos akkori honvédelmi miniszter. A záhonyi önkormányzat, a helyi intézmények és civil szervezetek minden évben megemlékezést tartanak az emléktáblánál.
Katona Dávid
Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a BeregiHirek.hu nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák. Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Minden vélemény számít!