53.471 doboz csempészcigi: 60 és fél év szabadságvesztés kaptak a Tiszán lebukó csempészek

40 eves vasarosnameny logo fejlesztesek Vasarosnameny
Illusztráció

Illusztráció

A Nyíregyházi Járásbíróság 2018. október 29-én bűnszervezetben elkövetett költségvetési csalás bűntette miatt indult eljárásban – négy kivételével – valamennyi vádlottat végrehajtandó szabadságvesztésre ítélte. I. rendű vádlottat 6 év, II. rendű vádlottat 9 év, III. rendű vádlottat 7 év 6 hónap, IV. és V. rendű vádlottat 5-5 év, VI. r. vádlottat 7 év, VII. rendű vádlottat 6 év 6 hónap, VIII. és X. rendű vádlottat 2 év, IX. rendű vádlottat 4 év, XIII. rendű vádlottat 1 év 6 hónap börtönbüntetésre ítélte a bíróság, és eltiltotta a közügyek gyakorlásától. X., XI., XII., XIV. és XV. rendű vádlottakkal szemben 1 és 2 év közötti időtartamban meghatározott, több évre felfüggesztett börtönbüntetést szabott ki a bíróság.

A bíróság által megállapított tényállás szerint I. rendű vádlott 2015. év novemberétől létrehozott egy – saját irányítása alatt álló – több fős bűnszervezetet. A bűnszervezet tagjai rendszeresen szereztek be Ukrajnából jelentős mennyiségű, adózatlan cigarettát, melyet a Tiszán csónakkal átúsztatva csempésztek Magyarország területére, s itt értékesítették.
A vádlottak a bűncselekmények elkövetésekor más személyek nevén lévő mobiltelefonokat használtak, amelyeket folyamatosan cseréltek. Beszélgetéseik során a települések, utcák, személyek neve helyett fedőneveket használtak, az ukrán féllel pedig többnyire rádió adó-vevőn tartották a kapcsolatot.
A bűnszervezet vezetője I. rendű vádlott volt, s utasításaira II. rendű vádlott gondoskodott a szállításhoz szükséges járművek beszerzéséről, a sofőrök és felvezetők irányításáról, valamint a csempészett cigaretta értékesítéséről. Ebben segédkezett III. rendű vádlott is.
IV., V. és VIII. rendű vádlott figyelte a bűncselekmény elkövetése során a hatóság tagjait, s ők tartották a kapcsolatot az ukrán féllel. VI. rendű vádlott végezte a cigaretta szállítását, VII. rendű vádlott pedig figyelőként közreműködött, valamint az ukrán fél által Tiszán átúsztatott cigarettát fogadta, és vitte a továbbszállító járművekhez vádlott-társaival. IX. és X. rendű vádlottak a becsempészett cigaretták értékesítését szervezték.

A vádlottak – valamint további, ismeretlen társaik – 2015 novembere és 2016 júliusa között 6 alkalommal összesen legalább 53.471 doboz cigarettát csempésztek Magyarországra, és ezzel az állami költségvetésnek közel 40 millió forintos kárt okoztak.

Az ítélet nem jogerős.

Nyíregyházi Törvényszék Sajtóosztály

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a BeregiHirek.hu nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák. Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Minden vélemény számít!