50 ezer forintos bírság is járhat ezért

40 eves vasarosnameny logo zoard vasarosnameny fejlesztesek Vasarosnameny

pénztárca lopás

Május 20-án lép hatályba az elektronikus cigaretta használatát korlátozó szabályozás, mely szerint nem lehet majd e-cigarettát használni például a munkahelyeken és a játszótereken – közölte az Állami Népegészségügyi és Tisztiorvosi Szolgálat – ÁNTSZ – Országos Tisztifőorvosi Hivatala az MTI-vel.

Közleményük szerint tilos lesz elektronikus cigarettát és dohányzást imitáló elektronikus eszközöket használni közforgalmú intézményekben, közösségi közlekedési eszközökön, munkahelyeken, valamint közterületnek minősülő helyeken, például aluljárókban, játszótereken és azok ötméteres körzetében. A szabályt megsértők bírsága 20 ezertől 50 ezer forintig terjedhet.

Az e-cigaretta is károsítja az egészséget

Az ÁNTSZ kiemelte, hogy a dohányzás visszaszorításának egyik leghatékonyabb módja a megfelelő jogszabályi környezet kialakítása, az e-cigarettára vonatkozó szabályozás megváltoztatása tehát véleményük szerint hozzájárulhat a nikotint fogyasztók számának csökkenéséhez.

Felhívták a figyelmet arra, hogy a fiatalok kevésbé vannak tudatában az e-cigaretta egészségkárosító hatásainak, felmérések szerint például Magyarországon a 2012-es 2,9%-ról 2013-ra 4%-ra nőtt azon fiatalok száma, akik a hagyományos cigarettázást még soha nem próbálták ki, ám elektronikus cigarettát használtak már.

Rámutattak arra is, hogy az e-cigaretta nem biztonságos, ismert összetevői között ugyanis bizonyítottan egészségkárosító anyagok vannak, arra viszont nincs bizonyíték, hogy hatásosan segítene leszokni a dohányzásról.

Alkalmazása ugyan csökkentheti a megvonási tüneteket, de inkább fenntartja, sőt, fokozhatja is a nikotinfüggőséget, mintsem hogy megszüntetné azt.

Máshol így szabályozzák

Magyarországon kívül számos másik ország is szabályozza az elektronikus cigaretta használatát, Ausztriában, Belgiumban, Cipruson, Luxemburgban, Lettországban, Izlandon, Litvániában, Portugáliában, Lengyelországban és Szlovákiában tilos a zárt légterű közterületeken használni, Dánia és Észtország pedig ott tiltja az elektronikus eszközök használatát, ahol gyerekek jelenléte jellemző. Norvégiában és Törökországban betiltották az e-cigaretta forgalmazását, az Egyesült Államokban pedig azzal 18 év alattiakat nem szolgálnak ki.

femina.hu

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a BeregiHirek.hu nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák. Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Minden vélemény számít!