sarkanyhajo roadshow gergelyiugornya

Béres József Záhony

Kép: Dr. Béres József a róla elnevezett záhonyi kollégium diákjaival

Záhony – 2006. március 26-án hunyt el a nemzetközi hírű tudományos kutató és feltaláló, a Béres Csepp atyja, Dr. Béres József.
Záhony leghíresebb szülöttje és első díszpolgára, a Béres csepp atyja – a kecskeméti kertészeti tanulmányait és a háború alatti katonai szolgálatát leszámítva – élete első 28 esztendejét igen intenzíven élte meg a határtelepülés közéletében. A Független Ifjúság helyi vezetőjének választották, később a Földműves-szövetkezet, majd a Hitelszövetkezet vezetője lett, és megannyi közösségi kezdeményezés élén vívott ki magának komoly tekintélyt. Házasságkötése után felesége szüleihez Kisvárdára költöztek, itt indult el és teljesedett ki a tartalmas és eredményes kutatómunkája. 1968-ban általános élettanból és agrobiokémiából szerzett Summa cum laude doktori címet. 1973-1976 között a Kisvárdai Járási Kórház laboratóriumában másodállásban dolgozott. 1972-ben alkotta meg a nyomelemeket komplex formában tartalmazó humángyógyászati készítményt, amelynek a Béres Csepp nevet adta. 1975-ben kuruzslás vádjával bűnvádi eljárás indult ellene, de egy évvel később már szabadalmi védelem alatt állt a találmánya. 1978-tól gyógyhatású készítményként kerülhetett forgalomba, 2000-ben pedig hivatalosan is gyógyszerré nyilvánították, amely erősíti az immunrendszert és jótékony hatású a daganatos betegségek gyógyításában. Szülőfaluját, ahol a több testvére is élt, gyakran meglátogatta. 1998-ban lett a város első díszpolgára, majd még életében róla nevezték el a helyi középiskola kollégiumát, melynek bejáratánál emléktábla őrzi a nevét. 2006-ban bekövetkezett halála után Szolnokon, majd Kisvárdán emlékparkot avattak az emlékére, Budapest III. kerületében pedig az egyik általános iskola viseli a nevét. A szolnoki emlékmúzeumban, a fővárosi Orvostörténeti Múzeumban és a Béres Zrt. irodaházában mellszobrot állítottak a tiszteletére. 2014 őszén avatták fel Záhonyban a Dr. Béres József Emlékparkot, amikor is leleplezésre került első egész alakos bronzszobra.
 Tancsik Róbert
Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a BeregiHirek.hu nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák. Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Minden vélemény számít!